Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

booked.net
virtual.jpg
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 08:12

meteora

Μια ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη

   Στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική και πνευματικού περιεχομένου επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων από το 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

   Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου αναχώρησαν στις 8:00 π.μ. από το σχολείο και επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή των Αγ. Θεοδώρων, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ομιλία της θεολόγου του σχολείου μας Ευαγ. Κατσαρού και τονίστηκε η σημασία της προσευχής και της νηπτικής ζωής των Τριών Ιεραρχών, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη δική μας ζωή.

   Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι:…ο Μέγας Βασίλειος γράφει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τον ομόψυχο συνασκητή του Γρηγόριο Θεολόγο: «Ο νους όταν δεν διασκορπίζεται προς τα έξω, επιστρέφει προς τον εαυτό του και από τον εαυτό του ανεβαίνει προς τον Θεό.

   Δεν ελκύει τότε την ψυχή, ούτε η τροφή, ούτε η ενδυμασία, αλλά ελεύθερος από γήινες φροντίδες μεταθέτει όλη του την προσοχή στην απόκτηση των αιωνίων αγαθών και αρετών»… ο Γρηγόριος ο Θεολόγος έλεγε χαρακτηριστικά : «είναι καλύτερα να μνημονεύουμε τον Θεό, να προσευχόμαστε, να επικαλούμαστε το όνομά Του, παρά να αναπνέουμε»...ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γνώριζε εμπειρικά ότι διά της ευχής μένει ο Χριστός στην καρδία του ανθρώπου γι’ αυτό και σύστηνε: «Ζητείτε και βοάτε από πρωί έως εσπέρας, ει δυνατόν, και όλην την νύκτα το• Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς…» και μας διδάσκει τη νηπτική προσευχή, την κορυφαία σπουδή…

   Οι Τρεις Ιεράρχες τόνισε ήταν πλούσιοι που θεληματικά έγιναν φτωχοί, όχι φτωχοί που ονειρεύτηκαν να γίνουν πλούσιοι ! Αποσύρονται στην έρημο κάνοντας σκληρή άσκηση, μορφώνουν εκεί τον έσω άνθρωπο. Προσεύχονται αδιάκοπα, καθαρίζουν τον εαυτό τους από τα πάθη, ασκούνται δηλαδή στη νίψη και επιστρέφουν κατόπιν στον κόσμο αδειάζοντας την αγάπη που Χριστοειδώς μάζεψαν.………

   Η ομιλία έκλεισε ως εξής: αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, όπως εκείνοι ας κρατήσουμε το σπουδαιότερο, όταν το βράδυ κατάκοποι στεκόμαστε απορροφημένοι στο κινητό μας για να χαλαρώσουμε, ας το κλείσουμε 10 λεπτά νωρίτερα και να σταθούμε για λίγο απέναντι στον εαυτό μας, στη νοερά προσευχή, στη νίψη, στο «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιε του Θεού, ελέησον με» με την ελπίδα στη γενναιοδωρία και τη μεγαλοσύνη του Χριστού, με την ελπίδα να μεταβληθούμε αγιαστικά προς Αυτόν που αποτελεί το μέτρο του ανθρώπινου ήθους. Χρόνια μας πολλά !

   Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, της εκφώνησης της ομιλίας και του λόγου του Μοναχού Μακαρίου καθηλώθηκαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη φωτισμένοι/ες από τα θεία λόγια. Στη συνέχεια αρκετά παιδιά κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και ακολούθησε η τελετή της αρτοκλασίας ή της «ευλογήσεως των άρτων». Η τελετή αυτή είναι παλαιότατη λειτουργική πράξη και έχει τις ρίζες της στους αποστολικούς χρόνους.

   Θεωρείται κατάλοιπο από τις «αγάπες», τα κοινά γεύματα των πρώτων χριστιανών, που διασώζει και το αρχαίο όνομα της Θείας Ευχαριστίας (κλάσις του άρτου), καθώς και τον τρόπο τεμαχισμού και διανομής της και αποσκοπεί με τον συμβολισμό του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Ιησού στην έρημο, στην ευλόγηση του σπιτικού μας και στον πολλαπλασιασμό των υλικών, αλλά και των ψυχικών αγαθών των οικείων και των φίλων μας.

   Στο τέλος μοιράστηκε αντίδωρο και αρτοκλασία και οι μοναχές μας κέρασαν λουκούμι, συζήτησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες λύνοντας συγχρόνως ερωτήματα που τους δημιουργήθηκαν σχετικά με τον μοναχικό βίο. Ήταν όλοι/ες κατενθουσιασμένοι/ες για την εμπειρία τους αυτή, ώστε ζήτησαν να οργανωθεί ξανά μια Θεία Λειτουργία σε μοναστήρι και ο Μοναχός Μακάριος εξέφρασε τη χαρά του να μας υποδεχτεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Καλαμπάκας διότι για να αποτελέσουν οι αξίες ξανά σύστημα αναφοράς στη ζωή του ανθρώπου και να μπορέσει ο ίδιος ν’ αποκατασταθεί εξαρχής εκεί που πραγματικά του αρμόζει, επιβάλλεται η συστράτευση όλων μας αγώνας πνευματικός, αγάπη για τον πλησίον μας, σεβασμό προς τις αξίες, τα ιδανικά, τους θεσμούς, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και άλλων λαών.

Αποστόλου Μαριάννα, MSc, M.A, Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Απρίλιος 2020 13:26